Vimmerby Gymnasium

Mytologi som förenar (Unidos por la mitología)

Förenade i mytologin är ett tvåårig projekt som involverar 3 gymnasieinstitutioner från 3 programländer: Spanien, Italien och Sverige. Projektet har som prioriteringar det europeiska kulturarvets sociala och pedagogiska värde, liksom utvecklingen av nyckelkompetenser, det övergripande tillvägagångssättet för undervisning och lärande av språk.

Kreativitet, forskning och innovation är våra nyckelord och målen är att utveckla språklig kompetens på främmande språk och undersöka sambandet mellan nordisk och latinsk mytologi som på sånt sätt utvidgar den europeiska dimensionen hos inblandade skolor. 

Länk till mytologi blogg

Tävling

Under januari månad kunde alla elever på vår skola tävla i valen av projektets logotyp. 

Vinnarna

Grattis till de fem finalisterna i logotävlingen och särskilt till vinnaren Matteo Scalarone, eleven i den spanska sektionen från vår partnerskola Liceo Carlo Botta i Ivrea, Italien. Alla lärare som deltar i projektet är mycket nöjda med deltagandet av våra svenska, spanska och italienska elever. Totalt kom 68 teckningar till juryn, som efter intensiv överläggning tilldelade utmärkelsen till Matteo Scalarone torsdagen den 11 februari. Bland de fem finalisterna var också vår Wilma Djurstedt från SAM19, Alessandro Poggio och Virginia Cena från Liceo Carlo Botta och Julio Checa Pérez från IES Alfonso VIII i Cuenca, Spanien. Våra gratulationer går också till dem för deras utmärkta design samt till alla deltagare som skickade in sina logotyper.

Vi uppmuntrar dig att fortsätta samarbeta med projektet som samfinansieras av Erasmus plus-programmet från Europeiska unionen. Vi inbjuder dig också att följa oss på Instagram och Twitter: @unidosmitologia och Facebook https://www.facebook.com/unidosporlamitologia.

 

Bokklubb

Grattis till Loli, läraren i spanska språk och litteratur vid Liceo Carlo Botta i staden Ivrea (Italien) för organisationen av de tre första sessionerna av internationella bokklubben för detta projekt. Hittills läste vi kapitel ur böckerna Nordisk mytologi av Neil Gaiman och Legender om Roms födelse av François Sauterau. Grattis till alla studenter som redan deltagit!

Nya bokklubb sessioner på spanska kommer i mars, och i april kommer vår lärare Lidija Brakus organisera bokklubben på engelska. Målen är att få eleverna att läsa och antalet deltagande som är intresserat är enormt i projektets tre skolor.

P.S. Neil Gaimans bok Nordiska myter kan man hitta hos Jonas i biblioteket på projektets tre språk: svenska, spanska och engelska. Gå låna din kopia och läs om Thor, Loki och deras äventyr!